intro

Mode is een miljardenindustrie die zelfs nog vervuilender is dan de luchtvaart- en scheepvaart samen. Geschat wordt dat de mode-industrie verantwoordelijk is voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot (i). Tegenwoordig kopen we de meeste van onze kleding in de Fast Fashion-industrie, wat er voor zorgt dat we onze kleding ook weer snel wegdoen.

De grootste impact van je kleding treedt niet alleen op tijdens de productie van je T-shirt. Het water en de chemicaliën en de energie die worden gebruikt alsmede de microplastics die tijdens het wasproces vrijkomen, hebben een aanzienlijke impact op het milieu. De detailhandel geeft bijvoorbeeld een half miljoen ton microvezels vrij in de oceaan per jaar, wat overeenkomt met 50 miljoen plastic flessen (ix). De industrie produceert een ENORME hoeveelheid afval, aangezien 73% van de kleding die we kopen op de vuilnisbelt terechtkomt of wordt verbrand in plaats van gerecycled (ix). De beste oplossing zou natuurlijk zijn om de branche helemaal opnieuw vorm te geven, maar als consument kan je ook helpen door je eigen ecologische voetafdruk te verkleinen.

Je vraagt je misschien af ​​hoe je dit kunt bereiken. Maak je geen zorgen, het betekent niet dat je helemaal moet stoppen met het kopen van kleding! Minder of betere kleding kopen of anders kijken naar de manier waarop we met kleding omgaan is al een stap in de goede richting.

Je kan bijdragen door het in gang zetten van verandering binnen de mode-industrie door minder of andere producten te kopen. Op deze manier geef je een duidelijk signaal af aan de grote bedrijven dat je verandering wilt, want door de vraag naar andere soorten producten te stimuleren kan dit bedrijven ertoe zetten die alternatieven op grotere schaal gaan aanbieden.

Hoe groen is jouw kast?

a. Elke week, ik vind het geweldig!

b. Eens per maand

c. Alleen als ik iets nodig heb

a. Ik koop alleen nieuwe kleren

b. Ik koop evenveel tweedehands als nieuwe kleren

c. Ik probeer zoveel mogelijk tweedehands te kopen

a. Heet heet heet, laten we ervoor zorgen dat ze schoon zijn!

b. medium

c. koude temperatuur

a. Altijd!

b. Nee, niet echt, zou dat moeten?

c. Wacht even… kan je dat zien??? 

a. Ik gooi ze weg

b. Ik recycle ze

c. Ik geef ze weg/doneer ze

B of C

Een paar dingen om in gedachten te houden…

Winkelen voor de lol of uit noodzaak?

De fast fashion-industrie moedigt ons aan om altijd en overal iets te kopen; dit heeft echter desastreuze gevolgen voor het milieu. Stel jezelf bij het winkelen eens de volgende 3 vragen: ‘Hoeveel heb ik het nodig?’, ‘Zal ik het vaak dragen?’ En ‘Zal ik het lang leuk vinden?’.

Als je meer wilt weten over fast fashion, lees dan het artikel van Good on You.

Tweedehands winkelen

Als we 10% meer tweedehands kleding zouden kopen in plaats van nieuwe, zouden we 4% minder water en 13% minder koolstof gebruiken per ton kleding (iii). Je hoeft echt niet alles tweedehands te kopen, maar het kan beter zijn voor je portemonnee en het milieu om over te schakelen op een paar stuks tweedehands kleding. Je kan zo ook maar eens een paar unieke items in handen krijgen! Tweedehands shoppen wordt steeds makkelijker via apps als Vinted en tweedehands winkels zoals de Kringloopwinkel. Scroll naar beneden voor een paar adressen.

Je kleren wassen

Je kleding op een lagere temperatuur wassen (40°C in plaats van 60°C) wil niet zeggen dat ze niet net zo schoon zullen zijn. Het vermindert ook de hoeveelheid energie die wordt gebruikt tijdens het wassen en de hoeveelheid microvezels die vrijkomen in het water.

Materialen

Wanneer je je kleding koopt, kan het controleren van het label voor de materialen een gemakkelijke manier zijn om de duurzaamheid van het kledingstuk te garanderen. Kies voor kleding gemaakt van biologische en natuurlijke materialen of gerecyclede materialen. Kijk hier voor een overzicht naar welke duurzame materialen te zoeken! Ten slotte maakt het een groot verschil of de trui een blend is of 100% katoen. Kledingstukken die van meer dan 1 materiaal zijn gemaakt, zijn een stuk ingewikkelder om te recyclen.

Weggooien

Elke seconde wordt het equivalent van één vuilniswagen vol kleren gestort of verbrand (i). Een gezin in de westerse wereld gooit gemiddeld 30 kg kleding per jaar weg (ii). Van deze kleding wordt slechts 12% gerecycled tot nieuwe producten en slechts 1% wordt gebruikt om nieuwe kleding te maken (i). Maak geen deel uit van die statistiek! Doneer of recycle je kleding in plaats van ze weg te gooien!

Meer weten over de ecologische impact van je persoonlijke dagelijkse consumptie? Doe een online test om uw ecologische voetafdruk te berekenen!

Laten we het samen beter maken!

Er zijn veel dingen die je kunt doen om je kast om te toveren in een groen modeparadijs. In het begin lijkt het misschien ontmoedigend, maar maak je geen zorgen, we zijn er om je te helpen! We gaan samen kijken wat je kunt doen om je kledingkast groener te maken, van het kopen van een nieuw shirt tot het schoonmaken en het weggooien ervan. Vraag jezelf eerst af: zou ik dit echt wel kopen?

Hoe groen is dit T-shirt?

Je hebt besloten dat je dit shirt echt moet kopen. Laten we nu eens kijken wat je moet controleren om er zeker van te zijn dat dit shirt je kledingkast groener maakt. Het is tijd om:

Hoe doe ik dat?

I. Bekijk de ranglijst!

Als je niet echt weet of een merk als duurzaam wordt beschouwd of niet, kun je online kijken naar rankings van websites zoals Good on You of Rankabrand om een betrouwbaar overzicht te krijgen. Als je het merk niet kan vinden op die websites vindt, kun je eenvoudig de website van het merk zelf bekijken en onderzoeken welke materialen het gebruikt of waar ze vandaan komen.

II. 2. Controleer het materiaal! 

III. Check de Eco-labels! Eco-labels zijn een goede manier om ervoor te zorgen dat je T-shirt aansluit bij je waarden. Om je te laten zien welke labels betrouwbaar zijn, hebben we een lijst gemaakt van de meest gebruikte labels. Als je meer labels wilt ontdekken, bekijk dan de Duurzaamheidscertificeringsgids. Klik op de rubrieken hieronder om hun websites te bezoeken.

Oeko-Tex

Oeko-tex-certificeert dat het textielproduct vrij is van een bepaalde groep chemicaliën. Ze hebben 3 certificeringsniveaus: 100, 1000 en 1000, plus het hoogste niveau dat garandeert dat het hele product overeenkomt met de criteria.

Global Organic Textile Standard (GOTS)

GOTS garandeert dat het product gedurende het hele productieproces biologisch is.

World Fair Trade Organisation

Het label garandeert dat de normen van eerlijke handel zijn gevolgd. Denk hierbij aan een eerlijke prijs, geen kinderarbeid, goede arbeidsomstandigheden en respect voor het milieu.

Cradle to Cradle

Certificeert dat een product volledig recyclebaar of biologisch afbreekbaar is. Dit label legt een sterke focus op eco-intelligent design en innovatie.

B Corporation

B-Corporation voldoet aan uitgebreide en transparante sociale en ecologische normen.

Peta

PETA is de grootste dierenrechtenorganisatie ter wereld.

De groene kledingcyclus

Nu je kast groen is, hoe houd je hem dan groen? Door hun kleren te wassen, wassen Europeanen 36 miljard ladingen per jaar, waarbij tot 9 miljoen microvezels vrijkomen die niet worden verzameld door onze afvalwaterzuiveringsinstallaties (iv). Hier zijn enkele manieren waarop je voor je kleding kunt zorgen zonder de natuur te schaden!

Filter microvezels: vang de microvezels met een waszak zoals een guppyfriend of een microvezel-vangende wasbal, zoals verkocht door Cora.

Was alleen volledige ladingen: en bespaar tot 19.000 liter water per jaar en veel energie (iii). Het vermindert ook de wrijving in de wasmachine waardoor de afgifte van microvezels wordt beperkt!

Draai koude en snelle wasjes: en verminder de afgifte van microvezels, gebruik minder water en minder energie. Door te besluiten om 1 wasbeurt koud in plaats van warm te wassen, bespaar je een uitstoot die gelijk is aan 123 km met de auto (iii)

Laat je kleding aan de lucht drogen: en bespaar 360 Kw per jaar.

Beperk chemisch reinigen: omdat het vaak agressieve chemische processen met zich meebrengt. Zoek een stomerij dat gebruikt maakt van een duurzaam proces!

Repareer je kleding: is je favoriete spijkerbroek gescheurd? Dit betekent niet dat je een nieuwe hoeft te kopen! Leer je spijkerbroek repareren met Youtube video’s of neem deel aan een naailes in het Werkhuis.

Wat doe ik met mijn oude kleren?

Het gemiddelde westerse gezin gooit 30 kg kleding per jaar weg (ix). Maak geen deel uit van de statistieken! Heb je deze jas al 5 jaar en is het echt niet meer jouw stijl? Dat is prima, maar dit betekent niet dat je jas geen waarde meer heeft! Wat kan je doen om je jas een nieuw leven te geven?

Verkoop je kleren

– Misschien is je jas niet meer jouw stijl, maar misschien wel die van iemand anders
– Verkoop het op Vinted en verdien wat extra zakgeld

Geef het aan de Kringloop winkel

– Als je op zoek bent naar een plek om je jas te doneren, kun je altijd naar de Kringloopwinkel (tweedehandswinkel) gaan, en misschien zelfs wel een nieuwe voor jezelf vinden!

Organiseer een ruilevenementt

– In Maastricht worden regelmatig ruilevenementen georganiseerd, bijvoorbeeld bij De Brandweer. Houd deze evenementen in de gaten of organiseer je eigen evenement met een paar vrienden!
– Zo kun je zelfs je jas ruilen voor een mooie broek!

Gebruik ze voor andere dingen

– Je kunt een oud T-shirt gebruiken voor veel verschillende huishoudelijke taken, kort je spijkerbroek in en maak er een short van en maak een topje van een oude jurk! Bekijk DIYs op Youtube en ontdek wat je nog meer kunt doen met je oude kleren!

De menselijke prijs van Fast Fashion

Heb je je ooit afgevraagd waarom kleding van de meeste grote merken zo goedkoop is? Of hoeveel merken zoveel nieuwe items en trends lijken te hebben? Nu we hebben gekeken naar de milieukosten van fast fashion, is het tijd om een ​​duik te nemen in de echt donkere kant van deze industrie en te praten over de ongelooflijk hoge menselijke kosten.

Wist je dat…

● Werknemers in de kledingindustrie een loon verdienen waardoor ze in armoede leven. Ze verdienen meestal een minimumloon (of iets meer), dat lager is dan een leefbaar loon (het vereiste salaris om in de basisbehoeften te voorzien).

● Werknemers werken extreem lang. 14 tot 16 uur per dag is een minimale werkdag in de meeste productielanden.

● Kortlopende contracten zijn gebruikelijk, waardoor werknemers in een precaire, onstabiele arbeidsstatus terechtkomen. Dit maakt het moeilijk voor werknemers om hun rechten uit te oefenen (vooral het recht om zich bij een ​​vakbond aan te sluiten of collectief te onderhandelen).

● Seksuele intimidatie en gender gerelateerd geweld zijn heersend. Human Rights Watch ontdekte dat 59 landen geen specifieke wetgeving hebben remedies voor seksuele intimidatie op het werk, en in de landen die dat wel hebben (zoals India of Pakistan), worden dergelijke wetten niet zinvol geïmplementeerd.

Maar hoe is het mogelijk? Dat komt omdat het werkende model van de bevoorradingsketen van Fast Fashion mensenrechtenschendingen bevordert. Laten we eens kijken naar de verschillende pijlers die dit mogelijk maken.

1. Versnippering van de productie

Grote kledingmerken zijn meestal niet de eigenaar van de fabrieken waarin hun kleding wordt gemaakt. Meestal wordt hun kleding gemaakt in onafhankelijke fabrieken in landen in het Zuiden (vaak Azië) waar materialen en arbeidskosten veel goedkoper zijn (v). Dit is erg handig voor merken, want hoewel ze verantwoordelijk zijn om ervoor te zorgen dat de rechten van werknemers worden afgedwongen in hun hele bevoorradingsketen (vi), kunnen ze zich zo distantiëren van de arbeidsomstandigheden in deze fabrieken. Veel merken oefenen zelfs economische en politieke druk uit op gastlanden of fabrieken, wat hen stimuleert om maatregelen te nemen die de arbeidsrechten niet respecteren (viii)

2. De onevenredige invloed van multinationale kledingmerken

Grote kledingmerken zijn degenen die het retailspel bepalen. In de afgelopen jaren is de kledingproductie explosief gestegen in het Zuiden (vooral Azië) toen grote merken hun productie daarheen begonnen te verplaatsen. Deze gastlanden, die onder druk worden gezet om buitenlandse investeringen aan te trekken, hebben maatregelen genomen die aantrekkelijk lijken voor grote merken (zoals het laag houden van de lonen of het aannemen van meer ‘flexibele’ arbeids- en milieuwetten (v)). Als gevolg hiervan zijn veel landen economisch afhankelijk van de kledingindustrie, zoals Bangladesh, waar kleding de afgelopen drie decennia meer dan 83% van de export voor zijn rekening nam (vi). Nu worden veel landen gestimuleerd om dergelijke maatregelen te handhaven, zodat de grote kledingbedrijven niet besluiten de productie naar elders te verplaatsen.

3. Gebrek aan transparantie

Merken hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de rechten van hun werknemers in de hele toeleveringsketen worden gerespecteerd. Te veel merken missen echter transparantie als het gaat om hun toeleveringsketen. Velen weigeren de namen, adressen en andere belangrijke informatie over de fabrieken die hun producten vervaardigen bekend te maken (vii). Dit is echt slecht omdat het merken verhindert schendingen van de mensenrechten aan te pakken en te voorkomen en het publiek ervan weerhoudt deze merken onder druk te zetten om maatregelen te nemen die bedoeld zijn om de rechten van werknemers te waarborgen.

4. De druk die merken op fabrieken zetten

Merken proberen altijd de kosten te verlagen om hun kleding tegen de laagst mogelijke prijs te verkopen. Te veel marken doen dit echter door de aankoopprijs van de productie te verlagen. In 2016 bleek uit een wereldwijd onderzoek van de IAO dat 52% van de kledingleveranciers meldde dat merken lagere prijzen betaalden dan productiekosten. Het betalen van zulke lage prijzen zet fabrieken onder druk om kosten te besparen op een manier die misbruik op de werkplek bevordert (viii). Bovendien vragen merken fabrieken meestal om in zeer korte tijd kleding te produceren (ook al komen de meeste vertragingen door merken zelf) (viii), waardoor de leveranciers vaak de kosten van dergelijke vertragingen op zich nemen en de risico’s voor mensenrechtenschendingen op de werkplek toenemen (viii).

5. Het ‘Fast Fashion’ Consumptie Model

Ze moedigen hun klanten altijd aan om meer te kopen. Koop de splinternieuwe designs die volgend seizoen uitkomen, koop het in de uitverkoop, koop het gewoon! Het probleem is dat hun efficiënte goed geoliede machine afhankelijk is van een systeem dat constant mensen van over de hele wereld onderdrukt, en ze van hun meest fundamentele mensen rechten berooft.

Wat kan jij doen?

VERMINDER je consumptie van kleding die afkomstig is van snelle modebedrijven
STEUN ethische merken of vind alternatieve winkeloplossingen (tweedehandswinkels, ruil met vrienden…)
LEES LEES LEES: lees jezelf in over het onderwerp om meer te weten! Dit probleem is ongelooflijk complex en kan niet worden samengevat in 2 pagina’s
VRAAG de bedrijven waar je van houdt transparanter te zijn over hun bevoorradingsketen

Tweedehands en duurzame winkeladressen in Maastricht

Weggeefwinkel De Heeg

Alles is gratis en is afhankelijk van donaties

Kringloop de Loods

Tweedehandswinkel

Kringloop Zuid

Tweedehandswinkel

We-ar Vintage & Design

Vintage kleding

Ecolinea

Duurzame mode.

Terre des Hommes

Een op donaties gebaseerde winkel die strijd tegen het uitbuiten van kinderen.

Magnolia Thrift Store

Vintage kleding

Odile Houx

Vintage kleding voornamelijk voor vrouwen

Second Hand 4 All

Vintage kleding

Vintage Delux

Tweedehands/vintage kleding en muziek

Markt

Stallen met vintage kleding iedere zaterdagochtend op de markt

Meer weten?