
Intro
Aangezien de meest duurzaamheid problemen gelinkt zijn aan voedsel en kleding worden cosmetica en hygiëne vaak vergeten! Wist je dat minstens 20% van alle cosmetica kankerverwekkende chemicaliën bevatten (i), en dat de meeste niet biologische cosmeticaproducten onderdelen bevatten die uiteindelijk in meren, rivieren en ons eigen water belanden, waar het invloed heeft op het wildleven en de kwaliteit van het water (i)? Misschien zou je moeten weten dat, door er zeker van te zijn dat de producten die je gebruikt duurzame ingrediënten bevatten en duurzaam verpakt zijn, dat je daarmee al bijdraagt aan het verminderen van de ecologische impact van deze sector. En daarbij is het zo dat als er meer vraag is naar duurzame producten, de bedrijven zich genoodzaakt voelen om zelf duurzamer te worden: dat is dus een win-win situatie!


Hoe groen is jouw badkamer?
a. De meeste zijn van plastic gemaakt (dat is zoveel makkelijker)
b. Ik probeer plastic te vermijden maar het is erg lastig
c. Ik vermijd plastic net zo hard als dat ik het Corona virus vermijd
d. Ik haat plastic zo erg dat ik helemaal geen hygiëne producten meer koop (en 1 keer in de maand douche)
C, maar B is begrijpelijk
a. Ik heb specifieke producten voor alle verschillende oppervlaktes
b. Ik gebruik milieuvriendelijke producten om specifieke oppervlaktes schoon te maken
c. Ik maak mijn eigen schoonmaak producten
d. Ik heb de oplossing al gevonden: Ik maak mijn huis gewoon helemaal niet schoon
c. Je eigen wasmiddelen maken is ecologisch en leuk
a. Geen idee, ik kijk niet echt naar de ingrediënten en koop gewoon waarvan ik vind dat het er goed uit ziet
b. Ik wil wel groene make-up/cosmetica kopen maar ik weet niet waar ik moet beginnen…
c. Ik zorg ervoor dat ik alleen biologisch en milieuvriendelijke make-up/cosmetica koop
d. Make-up? Bah, nee dank je
a. Ik hou van douchen, Ik neem lekker lang de tijd (Ik ga ook graag in bad)
b. Ik neem net zo lang de tijd als nodig is om mezelf goed schoon te krijgen, zonder naar de tijd te kijken.
c. Ik douche zo kort mogelijk
d. Zoals ik al zei, ik douche 1 keer per maand (maar dan duurt het wel lang)
C
a. Ik gooi ze gewoon in de vuilniszakken van de gemeente
b. Ik zorg ervoor dat ik de schoonmaakproducten leeggooi in de wastafel voordat ik de lege flessen recycle (hetzelfde geld voor cosmetica)
c. Ik breng de cosmetica en schoonmaak producten naar de milieuparken
d. Zoals ik al zei, ik gebruik dat spul niet
B of C

Een paar dingen die je moet weten…
Product verpakkingen
Er wordt elk jaar in Europa zo’n 25.5 miljoen ton aan plastic gegenereerd, waarvan 59% afkomstig is uit verpakkingen en dat maar 30% gerecycled is (ii). Het produceren van deze verpakkingen is onduidelijk en kan tot wel 906 verschillende chemicaliën bevatten, waarvan 63 het hoogst gerangschikt staan wat betreft gevaar voor de gezondheid van de mens en 68 scoren het hoogst betreffende gevaren voor het milieu (iii).
Huishoud producten en cosmetica
Veel schoonmaak producten bevatten chemicaliën die erg schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens en het milieu (iv), hetzelfde geldt voor cosmetica (i). Daarbij worden veel schoonmaak producten geadverteerd als producten die alleen voor bepaalde oppervlaktes bedoeld zijn, terwijl je zelf je eigen universele schoonmaak producten kunt maken met niet schadelijke ingrediënten die ook nog eens makkelijk te vinden zijn. Ga naar pagina voor dat soort recepten en op pagina 7 kun je zien welke ingrediënten je moet vermijden in cosmetica producten.
Waterverbruik
Tijdens het douchen gebruikt de gemiddelde persoon ongeveer 44 liter water per 5 minuten (v). Door korter te douchen of door simpelweg de kraan uit te zetten terwijl je jezelf insmeert met zeep of shampoo kun je een boel water besparen en daarmee wellicht een aanstaande water crisis weten te vermijden! Besef dat vandaag de dag, 1 op de 9 mensen op aarde geen toegang hebben tot schoon water, dus dan kunnen we het onze beter zo goed mogelijk gebruiken.
Omgaan met afval
Let op! Het afval dat van veel schoonmaak producten komt bevat chemicaliën die vergelijkbaar zijn met industrieel afval wat ontzettend schadelijk is voor het milieu en onze gezondheid. Het is daarom sterk af te raden om het door de afvoer te gieten!! Niet biologische make-up kan zeker gezien worden als chemisch afval door al de chemicaliën (zoals sulfaten of parabenen) die erin zitten. Bovendien is al het microplastic, dat in producten als tandpasta zit, ontzettend schadelijk voor het milieu. Terwijl je het gewoon in de vuilniszakken van de gemeente kunt gooien, het is niet aan te raden om het in de afvoer te gieten. Hetzelfde geldt voor schoonmaak producten, het kan een gigantische impact op het milieu hebben wanneer je die zomaar in de afvoer giet! (iv) Bekijk onze duurzaamheid gids over afval om te zien hoe je op de juiste manier dit soort producten kunt weggooien!
Onze oplossing: zelfgemaakte schoonmaak producten
Maak je huis schoon met deze drie groene producten!
Witte azijn is een goed schoonmaakmiddel. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken voor het ontkalken van je waterkoker. Stop simpelweg wat witte azijn in de waterkoker, verdun het met wat water, laat het een nacht staan (wees voorzichtig: KOOK DE AZIJN NIET, het is erg schadelijk voor je waterkoker!) het is ook erg nuttig voor het ontkalken van wc’s. Bovendien kun je het in een sproeier doen (verdund of niet) en het gebruiken om de muren van je badkamer mee te poetsen, of je roestvrijstaal, of je ramen. Witte azijn ruikt misschien sterk maar dat blijft niet lang zo en het is ook niet schadelijk voor mensen in tegenstelling tot vele ander chemische producten!
Marseille zeep: Je kunt het gebruiken als vervanger voor afwasmiddel door wat zeep op je spons te wrijven en daarmee de afwas schoon te maken. WAARSCHUWING: de meeste Marseille zeep is van origine gemaakt met palmolie maar je kunt naar de ingrediënten kijken en kiezen voor een die met olijfolie is gemaakt.
JE KUNT ZE COMBINEREN: Je kunt een uitstekende afvoer schoonmaker maken met zout, bicarbonaat of natrium en witte azijn.

… of maak je eigen producten!
Wasmiddel capsules: rasp een volledig blok Castille zeep (of een ander soort zeep dat van olijfolie is gemaakt) en doe het in een grote kom. Voeg 2 bekers (200 gram) huishoudsoda toe. Voeg nog ongeveer 2 bekers gedistilleerde azijn toe (je kunt ook een paar druppels etherische olie toevoegen voor de geur). Meng het samen tot min of meer een vaste pasta hebt wat je in een ijsblokjesbakje kunt doen om zo mooi gevormde capsules te maken (je kunt altijd nog azijn of huishoudsoda bijvoegen mocht het of te waterig of te vast zijn). Laat het een nacht lang droger en gebruik deze capsules om er je was mee te doen.
Tip: je kunt bicarbonaat of natrium, witte azijn en citroenzuur (wat uit citroenen komt) in elke supermarkt vinden! Voor de van olie gemaakte zeep zoals Castille of Marseille zeep kun je bij de Gedeelde Weelde, Ekoplaza of Holland & Barrett terecht (vergeet niet de ingrediënten te checken om te zien of er palmolie in zit)!
Ingrediënten om te vermijden in cosmetica

maak de ruil!


De menselijke kosten van de schoonheidsindustrie
Wist je dat?
Cosmetica dat gemaakt wordt van natuurlijke producten gelinkt kan worden aan het schenden van mensenrechten. Meer dan 20,000 kinderen zouden wereldwijd in mijnen werkzaam zijn om daar mineralen te winnen die voor cosmetica gebruikt worden. Dit heeft deels te maken met het feit dat de cosmetica-industrie niet transparant is over hun bevoorradingsketen, wat ze vatbaar maakt voor het schenden van mensenrechten. Hier volgen wat voorbeelden van ingrediënten die op onethische wijze geproduceerd worden:

Hoe kun jij helpen?
LEES LEES LEES (of kijk): informeer jezelf over het onderwerp en zoek de ingrediënten op die te vinden zijn in producten die je zelf gebruikt.
EIS: transparantie binnen de bevoorradingsketen van cosmetica bedrijven.
Laten we het over milieukeurmerken hebben


Niet zeker van de geldigheid van een milieukeurmerk? Ga naar deze website om meer te leren!
Nuttige adressen
Milieukeurmerk, biologisch, geen plastic (of gerecycled plastic) cosmetica verpakkingen (shampoo, crèmes, etc…). Grootverkoop van schoonmaakproducten (neem je eigen flessen mee of koop er een bij de winkel en gebruik die meerdere malen)
Milieukeurmerk, biologisch, geen plastic (of gerecycled plastic) cosmetica verpakkingen (shampoo, crèmes, etc…). Veganistisch, make-up in hergebruikte verpakkingen*
Veganistisch, make-up in hergebruikte verpakkingen* *hergebruikte verpakkingen: Je kunt de verpakkingen terug naar de winkel brengen, en het merk zal het schoonmaken en opnieuw vullen voor de volgende klant (dat kan jij zijn!)
Milieukeurmerk, biologisch, geen plastic (of gerecycled plastic) cosmetica verpakkingen (shampoo, crèmes, etc…). Producten zonder verpakkingen (blokken zeep, shampoo…)