intro

Het minimaliseren van afval is altijd al een belangrijk doelpunt geweest voor steden en landen. Mensen produceren dagelijks afval en er worden verscheidene oplossingen in de praktijk gebracht om het zo efficiënt en veilig mogelijk weg te gooien. Echter, mensen produceren zo veel afval dat het zelfs het milieu beschadigt. Je vraagt jezelf misschien af:

Dat zijn goede vragen, maar de meest belangrijke vraag is: wat gebeurt er met mijn afval nadat het naar de vuilnisbelt is gebracht? Als je jezelf die vragen wel eens stelt zal je verbaasd zijn om te horen dat een derde van het plastic dat in 2015 geproduceerd is wordt gebruikt voor verpakkingen en dat meer dan de helft van al het plastic dat ooit geproduceerd is in de oceaan terecht is gekomen. Afval is een groot struikelblok in de strijd tegen klimaatverandering, dat is waarom het zo belangrijk is om te recyclen. Het gaat watervervuiling tegen, vermindert de CO2 uitstoot in de atmosfeer, het voorkomt ontbossing en luchtvervuiling. Jij kan helpen om klimaatverandering tegen te gaan door te weten wat en hoe je in Maastricht kunt recyclen! Dit helpt ook de stad zelf met het bereiken van hun ‘geen afval in 2030’ doel, wat betekent dat tegen die tijd elke bewoner van Maastricht al hun afval scheidt zodat het gerecycled kan worden. Je zal meer informatie over de wereldwijde impact van afval en de manieren waarop jij jouw impact kan verminderen vinden in deze duurzaamheid gids over afval!

De wereldwijde impact van afval

Afval dat slecht beheerd wordt heeft een onmiskenbare impact op het milieu. De EU exporteert grote hoeveelheden afval buiten haar grenzen, inclusief soorten afval die erg schadelijk kunnen zijn voor niet alleen het milieu maar ook voor de gezondheid van de arbeiders in de landen waar het afval naartoe gaat. De meest geëxporteerde soorten afval zijn plastic, elektronica en kleding. Voor meer informatie over kledingafval kijk even naar onze gids betreffende duurzaamheid in kleinhandel! Wat betreft plastic en elektronica, wist je dat:

Hoe is dat mogelijk?

plastic

In Nederland wordt plastic verzameld zodat het gerecycled kan worden, echter, omdat het gebruik van plastic recentelijk zo veel is gestegen, kan Nederland dit niet allemaal recyclen. Tot nu toe is de enige oplossing hiervoor geweest om plastic afval te exporteren. In recente jaren is meer en meer plastic afval geëxporteerd naar landen buiten de EU, zoals Maleisië, Indonesië en Vietnam, waar de prijzen veel lager zijn. Deze landen hebben niet altijd de juiste middelen om plastic te kunnen recyclen, waardoor plastic afval op hopen wordt gegooid die soms wel 3 meter hoog kunnen worden, of het wordt in de open lucht verbrand, wat voor gezondheidsproblemen zorgt voor de mensen die op en rondom het terrein werken en wonen. Daarbij komt nog dat het verbrande plastic voor giftige rook zorgt dat ademhalingsproblemen veroorzaakt. De schadelijke chemicaliën die vrij komen vervuilen de lokale voedselketen wat de kans op kanker, diabetes en een beschadigt immuunsysteem verhoogd. We kunnen dus wel zeggen dat we met ons slechte afval beheer andermans leven op het spel zetten.

e-waste

In Nederland wordt er officieel 44 miljoen kilogram aan elektronisch afval geëxporteerd voor hergebruik. Echter, volgens Interpol is het grootste deel van dit afval niet meer bruikbaar. Het probleem met elektronisch afval is dat het illegaal naar Aziatische en Afrikaanse landen geëxporteerd wordt. Er wordt naar schatting jaarlijks 352.475 ton aan elektronisch afval vanuit de EU naar ontwikkelingslanden geëxporteerd. In dat soort landen wordt veel van het ontmantelingswerk met de hand gedaan. Dit is een ontzettend gevaarlijk proces aangezien het gerecyclede materiaal door middel van verbranding en zuur baden uit de producten wordt gehaald. Kinderarbeid is hierbij een veel voorkomend iets en arbeiders moeten vaak veel uren maken in onveilige omstandigheden en voor zeer weinig geld. Als je meer wilt leren over de gevolgen van elektronisch afval kun je de documentaire The E-waste Tragedy kijken.

What can you do about all this ?

Probeer je verbruik van plastic zo veel mogelijk te VERMINDEREN

REPAREER of VERKOOP je elektronica

Als het niet meer gered kan worden VIND dan organisaties die laten zien hoe ze jouw elektronica zullen hergebruiken

OVERWEEG of je een bepaald nieuw elektronisch product wel echt nodig hebt

 LEES LEES LEES (of kijk): blijf jezelf informeren over dit probleem.

Ben jij een afval expert?

a. Blikken bier

b. Plastic tassen

c. Vuil en/of ongewassen voedsel blikken

d. Piepschuim

e. Blikken verf

f. Plastic flessen

a. Blikken bier, plastic tassen en plastic flessen: JA

b. Vuil/ongewassen blikken voedsel: JA maar ALLEEN als ze LEEG en SCHOON zijn.

c. Piepschuim: NEE (restafval)

d. Blikken verf: NEE (dit wordt gezien als giftig afval)

a. Kapotte gloeilampen

b. Alle glazen verpakkingen met een recycling logo

c. Porselein

d. Alle crème potjes die van doorschijnend glas gemaakt zijn

a. Kapotte gloeilampen: NEE (afhankelijke van wat voor soort gloeilamp moet het of bij het restafval of in speciale containers die je in supermarkten kunt vinden)

b. Glazen verpakkingen met recycling logo: Ja

c. Porselein: NEE (restafval)

d. Crème potten en andere glazen verpakkingen met een recycling logo: JA

a. Gesneden bloemen: JA

b. Composteerbaar plastic: JA

c. Biologisch afbreekbaar plastic: NEE (dit hoort bij het gewoon plastiek tenzij het composteerbaar is)

d. Biologisch afbreekbaar plastiek: NEE

e. As (uit de openhaard of asbak): NEE

f. Dierenhaar: NEE

g. Kurk: NEE

h. Kattenbakvulling: NEE

a. Gesneden bloemen: JA

b. Composteerbaar plastic: JA

c. As (uit de openhaard of asbak)

d. Dierenhaar

e. Kurk

f. Kattenbakvulling: 

a. Rook/brand alarm

b. Fluorescerende buizen

c. Medicijnen

d. Schilder producten

e. Je ex

Het is allemaal giftig afval!! (Behalve dan misschien je ex, wie wel eens een hele aardige persoon kan zijn, weten wij veel?)

carbon footprint calculator

Wil je meer weten over de ecologische impact van jouw persoonlijke dagelijkse consumptie? Doe een online test om jouw CO2-voetafdruk te berekenen!*

* Gebruik de resultaten van deze calculator met een korrel zout, ze zijn slechts schattingen en je kunt een groot verschil tussen verschillende calculators vinden

Wat moet waar naartoe?

Restafval

Restafval is elk soort afval dat niet gescheiden kan worden en daarom in een restafvalzak moet. Deze zakken zijn de officiële rood met witte zakken van de gemeente. Deze worden door de gemeente 1 keer per week opgehaald. Download gratis de MilieuApp om de ophaal data voor jouw buurt te bekijken. Het ophalen wordt of ’s avonds of vroeg in de volgende ochtend gedaan, dus je kan je vuilniszak om 19:00 op de juiste dag buiten zetten.

Deze speciale vuilniszakken zijn te vinden bij:
Ø Albert Heijn
Ø Etos
Ø Jumbo
Ø Jan Linders
Ø Plus

Let op: als je een andere soort vuilniszak op straat zet, of als je het te vroeg naar buiten brengt riskeer je een boete!!

Milieuperrons

Al het afval dat niet bij restafval hoort of dat niet biologisch is moet bij de milieu perrons weggegooid worden. Dit zijn ondergrondse containers waar je afval dat gescheiden en gerecycled kan worden kunt weggooien.

Er zijn 4 soorten containers:

Witglas

Bondglas (gekleurd glas)

Papier Karton

PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons)

Hoe kunnen we nu weten wat gerecycled kan worden en wat in welke container moet? 

Aangezien dit best verwarrend kan zijn hebben wij een gespecificeerde lijst voor je gemaakt!

Tip: Download de MilieuApp om te zien waar het dichtstbijzijnde mileuperron is voor jou!

PMD afval

Wat kan WEL in de PMD-container?

● Drankenkartons (melk, sap etc.)
● Metalen verpakkingen (spuitbussen ((slagroom, deodorant)), voedselblikken, aluminium etensverpakkingen)
food cans, aluminium food trays)
● Alle soorten plastic verpakkingen (bijv. pasta pakken, alle soorten plastic flessen, yoghurt kuipjes, fruit en groente verpakkingen, vis, vlees en kaas verpakkingen)
● Plastic tassen
● Aluminiumfolie

→ wees er altijd zeker van dat de verpakkingen leeg en schoon zijn!

What CANNOT go in the PMD container?

● Niet lege verpakkingen
● Chemisch afval (kwik in batterijen)
● Piepschuim (zit in veel afhaalverpakkingen)
● Blisterverpakkingen zoals die van pillen en kauwgom gemaakt met aluminiumfolie (verpakkingen zonder aluminium kan wel bij PMD afval)
● Zakken met zilverfolie aan de binnenkant (chips zakken)
● Biologisch afbreekbaar plastic (dit kan bij het groene afval)
● Blikken en emmers verf
● Alle andere huishoud producten die niet van plastic gemaakt zijn!

glas

Wat kan WEL in de glas container?

● Alle verpakkingen met het recycling logo
● Alle glazen drankverpakkingen (flessen, glazen, etc.)
● Glazen cosmetica verpakkingen (crème potten, parfum, lege medicijnflessen)

→ wees er zeker van dat je de juiste kleur glas in de juiste containers gooit! 

Wat kan NIET in de glas container?

● Kapotte gloeilampen
● Neonlampen
● Vazen en/of bloempotten
● Spiegels
● Glas van een gebroken ruit
● Kristalglas
● Ovenbestendig glas (bakschalen)
● Porselein

Karton

Je kan bijna elk soort papier of karton in de karton container gooien.

MAAR: wees er zeker van dat het ALLEEN papier of karton is. Dat betekent dat je de plasticfolie van rond een tijdschrift moet halen, of het plastic dat een notitieboekje bij elkaar bindt. Wees er ook zeker van dat het karton schoon is: geen vet van pizza dozen bijvoorbeeld (deze kunnen bij het restafval. Snijd simpelweg het deel uit de doos waar vet op zit en leg de rest weg om gerecycled te worden).

→ Voor groot Karton zijn er speciale dagen dat je het op de straat kunt zetten om opgehaald te worden. Dit is meestal de eerste ophaaldag van de maand. Kijk voor de ophaaldag in jouw buurt op de MilieuApp!

cardboard edit 2

Groen afval

Wat kan WEL bij groen afval?

● Schillen en voedselresten (half opgegeten appel, aardappelschillen, eierschalen, notendoppen, theezakjes)
● Gesneden bloemen
● Bladeren
● Biologisch afbreekbaar plastic (etiket)
● Kurk

Wat kan NIET bij groen afval?

● Asbak vuil (sigaretten en as)
● Huisdier afval (zoals kattenbakvulling of haar)
● Takken
● Stofzuigerzakken
● Chemisch afval
● Tuinaarde
● Textiel en leer
● En alles wat niet biologisch is

→ Let op: Gooi GEEN biologisch afval bij het restafval. Alles wat biologisch is MOET bij groen afval.

Grote spullen

Alles wat je niet in recycle containers of bij het restafval kunt gooien moet naar een milieupark gebracht worden. Dit zijn afval en recycle centrales. Bewoners kunnen verschillende soorten afval naar de 3 milieuparken in Maastricht brengen:

 Milieupark Beatrixhaven at Fregatweg 32, 6222 NZ
○ Geopend van 10:00 tot 18:00
○ Gesloten op donderdag en zondag

Milieupark Het Rondeel at Het Rondeel 24, 6219 PG
○ Geopend van 10:00 tot 18:00
○ Gesloten op zondag

Milieupark Randwyck at Watermolen 10, 6229 PM
○ Geopend van 10:00 tot 18:00
○ Gesloten op woensdag en zondag

Opgelet! : om toegang te krijgen tot deze milieuparken MOET je een geldige Milieupas, en legitimatiebewijs hebben.

– Je kunt bij de gemeente een Milieupas aanvragen.

– Als je je Milieupas kwijt bent geraakt kun je via www.besteuitafval.nleen nieuwe aanvragen.

Je zult ook een bepaald bedrag moeten betalen op basis van hoeveel afval je weggooit → Betalingen kunnen alleen worden gedaan door te pinnen.

Wat kan ik naar een milieupark brengen?

 Beschadigde of onbruikbare grote spullen
Grote huishoud spullen zijn spullen die niet in een vuilniszak passen, niet opnieuw gebruikt kunnen worden, zoals een kapotte stoel, bank, of tapijt, of alles wat niet in een van de containers past die we eerder hebben beschreven. Deze spullen kunnen NIET bij restafval gegooid worden en moeten naar een Milieupark gebracht worden zodat ze niet de afvalketen of het milieu beschadigen.

Er zijn 2 manieren waarop je dit soort afval kunt weggooien:

● Breng ze zelf naar een van de milieuparken. Je moet een vast tarief betalen zoals eerder uitgelegd.

● e kunt ze door de gemeente laten ophalen. Hiervoor moet je met je DigiD een online formulier invullen. Als je geen DigiD hebt kun je het GemeenteLoket bellen. Om te zorgen dat je grote spullen opgehaald kunnen worden moet je op een aantal voorwaarden letten:

○ Er geldt een maximum van 2 m3 aan grote spullen
○ Voor bewoners van Maastricht kunnen grote spullen alleen op woensdag opgehaald worden.
○ Het ophaalpunt wordt 2 weken na het abonnement gegeven.
○ Je moet zelf aanwezig zijn tijdens het ophalen
○ Er is een korting voor senioren (65+) en fysiek beperkte bewoners

→ Als je spullen nog bruikbaar zijn, breng ze dan naar een kringloopwinkel! Op deze manier geef je je bruikbare spullen een nieuw leven.

Chemisch/giftig afval

Household
○ Batterijen*
○ Brandblussers
○ Rook alarm
○ Fluorescerende buizen
○ Gloeilampen, spaarlampen*
○ Lampenolie
○ Frituurolie
○ Pesticide/insecticide
* Kan ook naar supermarkten gebracht worden met speciale afval plekken.

Medisch
○ Medicijnen (pillen)
○ Injectienaalden
○ Thermometers (kwik)

Hobby/Doe Het Zelf spullen
○ Verf, vernis, houtconserveringsmiddelen
○ Alle producten die gebruikt worden bij het verven (terpentine, verdunner, kwast reiniger, witte spiritus etc.)
○ Kwikschakelaars
○ Foto-ontwikkelaars
○ Salpeterzuur
○ Zwavelzuur
○ Zoutzuur